Psykisk helse i bygg og anlegg

Selv om HMS er sentralt i bygg- og anleggsbransjen, blir psykisk helse ofte glemt. Her får du tips og råd i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse.

I dag, 10. oktober, er det verdensdagen for psykisk helse. Årets tema er #gi8minutter. Oppfordringen går ut på å sette av 8 minutter hver dag til å ringe noen du bryr deg om. Det er gjerne enklere enn man tror, og betyr mer enn man aner.

I bygg- og anleggsbransjen er majoriteten menn, som har en dyster statistikk når det kommer til psykisk helse. Tre av fire som tar sett eget liv, er menn. Menn søker også sjeldnere hjelp for psykiske helseplager sammenlignet med kvinner.

Det som er positivt, er det at alle kan bidra til å skape et bra psykososialt miljø på arbeidsplassen, uavhengig av kjønn, alder og bakgrunn. Det er også flere steder man kan søke hjelp!

Her kommer noen råd og tips.

Tegn på at en kollega sliter psykisk

Alle kan selvsagt ha en dårlig dag eller dårlig uke på jobb, og det er helt lov. Men det kan være lurt å følge litt med, da det kanskje er noe som utvikler seg til noe mer alvorlig.

Mulige tegn hos din kollega kan være:

  • Problemer med å forstå og huske informasjon
  • Utfordringer med å gjøre flere oppgaver samtidig
  • Vanskeligheter med å prioritere og ferdigstille oppgaver
  • Problemer med å beregne tid
  • Virker sliten og slutter å ta initiativ
  • Virker motløs og irritabel, og kan oppleves vanskelig
  • Konsentrasjonsproblemer eller virker fraværende
  • Utfordringer med å samarbeide og forholde seg til andre

Enkle tiltak for bedre psykisk helse

Hils og gi ros

Et «hei» eller «god morgen» når man ser en kollega, kan bidra til at personen føler seg sett. Anerkjennelse for arbeid gir bekreftelse på at vi får til noe, og at det har betydning.

Tilrettelegg for pauser og samtaler mellom kolleger

Å ta et avbrekk kan kanskje føles unødvendig, men ha stor betydning for arbeidsmiljøet. Å ta små pauser kan være bra for både hodet og kropp, og man blir i tillegg bedre kjent med sine kolleger. Hva med en fast 10-minutter hvor man drikker kaffe og prater om noe annet enn jobb? Slik kan det også bli enklere å merke om noen sliter.

Feir oppturene sammen

Det kan fort bli mye fokus på ting som går galt eller ikke etter planen. Men å feire oppturene sammen, kan gi motivasjon, bedre samhold og øke følelsen av å ha bidra til noe meningsfylt. Vunnet et anbud? Ferdig med et prosjekt? Noen har fått fagbrevet eller blitt mester? Ta noen minutter og feir!

Sosialkomite

Utnevn en eller flere personer som aktivt jobber med å tilrettelegge for gode arbeidsdager. Eksempler kan være at de gjør ekstra stas på noen som har bursdag, arrangerer lønningspils, julebord eller lunsjquiz.

Stol på hverandre

Det kan være lurt å huske på at vi kan jobbe på ulike måter, og at man gjerne har ulikt ansvar og arbeidsoppgaver. Å ha tillit til dine kolleger og det de gjør, er viktig for trivselen.

Del kunnskap og erfaringer med andre

I tillegg til at kunnskapsdeling legger til rette for samarbeid, gir det også en fellesskapsfølelse ved at man hjelper og bygger hverandre opp.

Vær inkluderende

Skal du ta lunsj, stikke en tur på butikken eller ta en kaffekopp? Spør om din kollega vil være med, eller kanskje trenger noe på butikken.

Hvor kan man søke råd og hjelp?

Mental Helse

De har en døgnåpen hjelpetelefon, men også chat og mulighet til å kontakte dem gjennom et digitalt skjema. De er en organisasjon for alle, uansett seksuell orientering, funksjonsevne, livssyn, etnisitet og kulturell bakgrunn.

Telefon: 116 123

De har også Arbeidslivstelefonen, hvor du får snakke med en rådgiver som har god kunnskap om hva som gjelder i arbeidslivet. Her får du råd, tips og mulige løsningsforslag.

Telefon: 225 66 700

 

Bedriftshelsetjenesten

Alle bedrifter skal være knyttet til en godkjent bedriftshelsetjeneste, dersom risikoforholdene tilsier det. Anleggsvirksomhet, spesialiserte byggevirksomheter og de med næringskode 41.2 Oppføring av bygninger er eksempler på bransjer som må ha bedriftshelsetjeneste.

En godkjent bedriftshelsetjeneste har kompetanse på arbeidsmiljø og arbeidshelse. De skal kunne bistå med konflikthåndtering, oppfølging av vold og truende hendelser, oppfølging ved mobbing og trakassering, krisehåndtering og debrifing/defusing.

 

Tillitsvalgt og verneombud

Disse rollene er valgt enten av sine medlemmer (tillitsvalgt) eller av de ansatte (verneombud). Verneombud skal bistå de ansatte både når det kommer til det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet. Alle bedrifter med fem eller flere ansatte skal ha verneombud.

En tillitsvalgt har i motsetning til verneombud, kun ansvar for å støtte sine medlemmer og deres rettigheter, ikke alle ansatte.

Uansett kan begge disse rollene være en samtalepartner og en støtte om du skulle ha bekymringer eller utfordringer. Om du ikke vet hvem av dem du bør snakke med, kan begge to hjelpe deg med å finne ut av det.

 

Akan – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk

Akan hjelper ledere og medarbeidere i bedrifter til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler, spill og doping. På deres hjemmeside kan du sende inn anonym melding, hvis du ønsker det.

Telefon: +47 22 40 28 00

Epost: akan@akan.no